Sustinem startul si cresterea intreprinderilor mici prin programe de microcredit, care combina accesul la finantare cu furnizarea abilitatilor si retelelor fundamentale de care au nevoie pentru crestere. Noul nostru program de microcreditare depaseste relatia comerciala normala dintre o banca si un client de afaceri. In schimb, isi propune sa creeze o retea de suport care leaga banca, partenerii si voluntarii, sustinandu-ne clientii prin intermediul unor programe de mentorat specifice.
Microcredit e un instrument de finantare pe termen scurt sau mediu-lung care nu depaseste suma de 25.000 EUR, avand ca scop incluziunea financiara si ajutand la formarea si dezvoltarea companiilor mici si microintreprinderilor. Spre deosebire de alte produse de finantare cu caracteristici similare, microcreditul, in contextul Social Impact Banking si conform prezentelor reguli, este un produs dedicat grupurilor de clienti care intampina dificultati in accesarea serviciilor de finantare traditionale.
Clientii carora li se adreseaza sunt firmele mici si microintreprinderile care sunt in risc de excludere financiara. Segmentul tinta precis este definit de catre fiecare banca pe baza pietei locale si a circumstantelor sociale, precum si a strategiei de business locale cu conditia ca firma finantata sa nu depaseasca 2 mil EUR rulaj anual sau active si sa aiba mai putin de 10 angajati. Produsul poate fi targetat catre categorii specifice, cum ar fi antreprenori femei, ferme familiale si start-up-uri sau alte categorii care la nivel de tara/regiune pot fi in situatie de risc de excludere financiara.
Data fiind natura incluziva a produsului, atunci cand e posibil si numai cu respectarea politicii de risc de credit aplicabile si utilizand in acelasi timp instrumente de hedging al riscului (de ex. garantii), produsele tip microcredit pot fi extinse catre categoriile cu risc crescut.
Oferta de produs
Valoarea unui singur credit nu va depasi 25.000 EUR
Scadenta maxima: 5 ani + perioada de gratie
Tip de produs: working capital line sau credit de investitii
Finantarea de tip microcredit este oferita la pret competitiv – la nivelul ofertei celor mai buni jucatori de pe piata locala. Nivelul de pret si instrumentele de configurare a pretului sunt administrate in intregime de banca locala.
Nu vor fi solicitate garantii reale clientilor, totusi banca ia in considerare solicitarea unei garantii externe pentru acest produs.
Caracteristici ne-financiare – includem in oferta servicii suplimentare nefinanciare care insotesc produsele microcredit dupa cum urmeaza:
- asistenta clientilor potentiali in pregatirea aplicatiei de credit si pe marginea planului economic si financiar, mizand cu precadere pe sprijinul complementar al unor terte parti ca parteneri, voluntari, asociatii etc. Sprijinul tertilor e pe baza de voluntariat, nu trebuie remunerat de banca sau de catre client.
- sprijin complementar catre client in perioada post utilizare pentru faza de dezvoltare si consolidare a initiative finantate (de ex. Servicii complementare, tutorial, traininguri pe aspecte de management etc.)
Modelul serviciului
Parteneriate
Banca se poate folosi de parteneriate cu organizatii externe de incredere care impartasesc misiunea incluziva a initiativei Social Impact Banking pentru accesarea grupului tinta si furnizarea de suport nefinanciar (inclusiv dar fara a se limita la ajutor in intocmirea aplicatiei de credit si/sau pregatirea business plan-ului). Acestea pot include centre sociale sau de inovare, organizarea de retele de business, cooperative, organizatii non-profit publice sau private.
Sprijinul dat de parteneri sau terti e pe baza de voluntariat si nu trebuie remunerat de banca. Orice serviciu care se doreste a fi platit de catre client trebuie agreat si formalizat in prealabil intre partener si banca.
Sprijin din partea voluntarilor Social Impact Banking
Avand in vedere presupusa vulnerabilitate a microintreprinderilor si a competentelor lor, modelul serviciului poate include sprijin gratuit oferit de voluntari in prestarea serviciilor financiare sau alte expertize specializate in perioada post-utilizare.