
Mobile Banking
Cum te protejezi impotriva acesteia
Frauda bancara inseamna orice incercare de a te pacali pentru a obtine bani sau informatii personale. Poate aparea sub diferite forme – mesaje inselatoare, apeluri suspecte sau metode ascunse de a obtine acces neautorizat la conturi bancare. Fii atent si protejeaza-ti datele!
E-mail: infocenter@unicredit.ro
Telefon: +40 21 200 2020
Blocarea cardurilor: 0800 888 111
Phishing si Smishing (e-mailuri si SMS-uri suspecte):
Ce se intampla:
Cum te protejezi de acest tip de frauda: Nu oferi date personale sau financiare. Raporteaza orice mesaj, email sau cont suspect autoritatilor competente si bancii.
Spoofing (apeluri telefonice false):
Ce se intampla: Cineva te suna, pretinde ca e de la banca si iti cere PIN-ul cardului/aplicatiilor de plata, alte date personale sau iti solicita transferul unor sume de bani. Apelantul creeaza presiune, insistand sa actionezi imediat, uneori sugerand sa nu spui nimanui despre apelul respectiv, inclusiv bancii. Cere la randul tau cat mai multe detalii despre motivul apelului primit astfel incat sa te asiguri ca apelantul suna din partea bancii.
Cum te protejezi de acest tip de frauda: Inchide apelul si suna imediat banca folosind numerele oficiale.
Skimming (fraude la bancomate):
Ce se intampla: Atacatorii monteaza dispozitive ascunse la bancomate, pentru a copia datele cardului tău (ex: tastatura sau fanta de introducere a cardului sunt dublate/suprapuse).
Cum te protejezi de acest tip de frauda:
Fraude pe retele sociale:
Ce se intampla: Conturi false care te invita sa impartasesti informatii personale sau sa faci plati.
Cum te protejezi de acest tip de frauda: Nu discuta despre date personale pe platforme de social media si raporteaza conturile suspecte direct pe platforma.
Fraude legate de criptomonede, investitii la bursa sau investitii directe in companii din domeniul energiei/petrol/gaze:
Ce se întampla: Ai accesat reclame pe Youtube, Facebook sau alte retele sociale care te-au transferat catre site-uri dubioase in care ti se cer date personale pentru a fi contactat telefonic de un broker de investitii? Ai primit oferte care promit castiguri uriase din investitii? E o capcana.
Cum te protejezi de acest tip de frauda: Verifica legitimitatea ofertei si nu trimite bani sau date personale necunoscutilor.
Fraude legate de aplicatia Whatsapp
Ce se intampla: Persoane rau intentionate, care pot pretinde ca sunt prieteni, membri ai familiei sau reprezentanti ai unor institutii, sub diferite pretexte, iti pot solicita un cod de verificare WhatsApp receptionat, iti pot trimite un cod cu indicatia de a-l introduce in aplicatia WhatsApp pentru asociere dispozitive sau iti pot trimite un link catre un site in care se solicita introducerea numarului de telefon si a unui cod in aplicatia Whatsapp;
Cum te protejezi de acest tip de frauda: Nu efectua transferuri ca urmare a solicitarii primite prin aplicatia WhatsApp. Inainte de efectuarea oricarui transfer asigura-te ca solicitarea in baza careia efectuezi transferul este una autentica, apeleaza persoana de la care ai primit solicitarea pentru a confirma!
Daca ai intrebari sau ai nevoie de asistenta, echipa UniCredit este aici sa te sprijine.
Loading