INSTITUTIONAL
UniCredit si Alpha Bank fuzioneaza in Romania
UniCredit S.p.a. („UniCredit”) anunta ca a convenit conditiile economice cheie pentru fuziunea UniCredit Bank S.A. cu Alpha Bank Romania S.A., urmand a crea a treia banca ca marime de pe piata locala, cu o cota de piata combinata de 12% din punct de vedere total active.
Fuziunea va reuni doua francize cu adevarat complementare, ambele cu istorii lungi, relatii si expertiza in aceasta tara cu crestere economica importanta. In special, pozitiile existente ale UniCredit Bank si Alpha Bank atat in segmentul corporativ, cat si in cel de retail le vor creste in viitor pozitia comuna.
Aceasta tranzactie permite UniCredit sa-si sporeasca prezenta in Romania, o tara cheie pentru amprenta sa geografica, consolidandu-si si mai mult nu numai angajamentul local, ci si pe cel fata de regiunea mai larga, Europa Centrala si de Est, in ansamblu.
Clientii bancilor unite vor beneficia de acces la o gama de servicii si produse de cea mai buna calitate prin intermediul fabricilor de produse globale ale UniCredit, precum si de termenii si conditiile benefice de la partenerii lor care fac parte din aceasta tranzactie.
Banca nou creata va fi bine pozitionata pentru a crea noi oportunitati de crestere. Aceasta va sprijini angajamentul UniCredit fata de clientii sai si comunitatile in care opereaza, precum si extinderea potentialului pentru angajatii sai si ai Alpha Bank prin accesul la 14 piete.
Ambele parti vor asigura continuitate si o calitate inalta a serviciilor clientilor si angajatilor lor pe parcursul perioadei de tranzitie, concentrandu-se pe stabilitate si transparenta pe masura ce procesul de fuziune progreseaza.
Perfectarea tranzactiei este asteptata in 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obtinerii aprobarilor corporative pentru fuziune si a tuturor aprobarilor si acordurilor de reglementare necesare, inclusiv in materie de concurenta. La finalizare, este de asteptat Alpha Bank sa detina 9,9% din capitalul social al entitatii combinate si sa primeasca o contravaloare in numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar ramane supusa ajustarilor post due diligence legate de calitatea activelor, daca este cazul.