Back to top

 

 

 

Ai nevoie de finantare pentru casa mult visata?

Bine ai venit!

Te vom consilia cu privire la suma maxima pe care banca o poate oferi ca imprumut si iti vom fi alaturi pe parcursul intregului proces. Mai jos poti calcula rata lunara cu suma si termenul dorite de tine.

SIMULARE CREDIT IPOTECAR

Credite Ipotecare

FIE CA VREI SA ITI ACHIZITIONEZI O CASA PRINTR-UN CREDIT IPOTECAR SAU APLICAND PRIN PROGRAMUL PRIMA CASA, FIE CA VREI SA-TI REFINANTEZI CREDITUL IPOTECAR/IMOBILIAR EXISTENT, NOI ITI OFERIM TOT SUPORTUL PENTRU A-TI INDEPLINI VISUL.

Faci casa buna cu Creditul Ipotecar pentru Locuinta!

Iti oferim exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti cumpara imediat locuinta mult dorita.

 

credit ipotecar unicreditbank

Creditul Ipotecar / Creditul Imobiliar pentru Achizitie Locuinta” are urmatoarele caracteristici:

Valuta: Lei;

Valoare: maxim 350.000 de euro (echivalentul in Lei);

Avans: de la 15%;

Perioada: intre 3 si 30 de ani;

Garantie: ipoteca de rang I instituita asupra imobilului ce se achizitioneaza;

Asigurari: asigurarea imobilului;

Codebitori: pana la 2 codebitori din care codebitor 1 (orice persoana care devine impreuna cu solicitantul coproprietar al imobilului achizitionat din credit) si codebitor 2 tata/mama/socru/soacra/frate/sora/fiu/fiica ai imprumutatilor (se accepta si pensionari). Co-debitorul 2 trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate ca si solicitantul.


Vino cu salariul la noi, ia-ti un Credit Ipotecar / Credit Imobiliar in Lei pentru achizitia unei locuinte si asigurare de viata si beneficiezi de:

 

  • 2.000 Lei net cadou pentru acoperirea costurilor conexe imprumutului;
  • 30% din contravaloarea primei de asigurare anuale pentru primul an, aferente politei facultative de locuinta My Home, achitata de catre tine.

Oferta este supusa unor termene si conditii, conform Regulamentul campaniei disponibil aici .

Conditii de Eligibilitate

Pentru contractarea unui credit ipotecar sunt necesare respectarea urmatoarelor conditii minime de eligibilitate:

  • Varsta minima: 20 ani / 25 ani pentru navigatori;
  • Varsta maxima: Varsta maxima de pensionare / 70 ani in cazul veniturilor singulare din PFA/dividende / 65 ani pentru navigatorii brevetati si 60 ani pentru navigatori nebrevetati (varsta pana la care creditul trebuie rambursat in totalitate);
  • Venit lunar net: venit minim lunar net eligibil de 2.000 ron pentru fiecare solicitat, codebitor 1 sau codebitor 2.

 

Documente Necesare

Documente necesare pentru analiza financiara:

  • CI/BI/Pasaport;
  • Documente care sa ateste venitul;
  • Cerere de credit – include acordul de interogare Biroul de Credit si Centrala Riscurilor de Credit.

Documente necesare pentru opinia juridica:

  • Documente imobil. De exemplu: Titlul de proprietate asupra imobilului; Incheierea de intabulare a dreptului de proprietate/Extrasul de Carte Funciara de informare; Documentatia cadastrala; Certificatul de eficienta energetica; Contract de închiriere/comodat, daca exista un astfel de contract incheiat; Ante-contract de vanzare cumparare, daca a fost incheiat. Te rugam sa tii cont ca in functie de situatia concreta a imobilului, Banca poate solicita documente suplimentare.
  • Asigurari (imobil si viata).
Dobanzi si Comisioane
CREDIT IPOTECAR / CREDIT IMOBILIAR IN LEI DE ACHIZITIE LOCUINTA, CU DOBANDA VARIABILA FORMATA DIN INDICE DE REFERINTA IRCC SI MARJA FIXA
  Reducere aplicata ratei anuale a dobanzii standard  Dobanda variabila (include, daca este cazul, reducerea***) DAE
Rata anuala a dobanzii standard
NA IRCC* + 3,10%/an

9,60%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

9,57%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse, aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor ***
0,4 p.p.
IRCC* + 2,70%/an

9,16%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

9,14%/an**(rambursare in rate egale)

 

CREDIT IPOTECAR IN LEI DE ACHIZITIE LOCUINTA, CU DOBANDA FIXA IN PRIMII 3 ANI / 5 ANI SI VARIABILA ULTERIOR, FORMATA DIN INDICE DE REFERINTA IRCC SI MARJA FIXA
  Reducere aplicata la rata anuale a dobanzii standard fixe Dobanda fixa in primii 3 ani / 5 ani (include, daca este cazul, reducerea***) Reducere aplicata la rata anuala a dobanzii standard variabile Dobanda variabila incepand din anul 4 / anul 6 (include, daca este cazul, reducerea***) DAE
Rata anuala a dobanzii standard (3 ani dobanda fixa)
NA 6,50%/an NA
IRCC* + 2,50%/an

8,31%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

8,37%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii standard (5 ani dobanda fixa)
NA
7,50%/an NA IRCC* + 2,60%/an

8,62%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

8,64%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse (3 ani dobanda fixa), aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor ****
1,21 p.p 5,39%/an 0,20 p.p IRCC* + 2,40%/an

7,74%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

7,84%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse (5 ani dobanda fixa), aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor ***
1,6 p.p.
5,90%/an 0,20 p.p. IRCC* + 2,40%/an

7,64%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

7,75%/an**(rambursare in rate egale)

 

* Indicele de referinta IRCC este 5.66% la data de 01.01.2025.

** vezi mai jos exemplele reprezentative.

*** Reducerea ratei anuale a dobanzii se va aplica in conditiile si situatiile prevazute in contractul de credit, urmare indeplinirii cumulative a (i) Conditiei de rulaj lunar, reprezentand obligatia asigurarii unui rulaj creditor lunar total prin conturile curente deschise la UniCredit Bank ale Imprumutatului care a semnat cererea de credit in calitate de Solicitant, care sa reprezinte cel putin 70% din venitul acestuia luat in considerare de Banca pentru acordarea creditului si a (ii) Conditiei de asigurare de viata reprezentand obligatia Imprumutatului care a semnat cererea de credit in calitate de Solicitant sa incheie si sa mentina pe parcursul derularii creditului o polita de asigurare de viata.

**** Este destinat achizitiei unei locuinte finalizate incadrata in clasa A sau superioara de eficienta energetica (conform certificatului de performanta energetica).

 

  • DAE este calculat pentru un credit de 300.000 de lei, acordat pe o perioada de 25 de ani.
  • DAE include urmatoarele costuri: dobanda anuala, comision de analiza dosar, cost cu evaluarea bunului/bunurilor imobile ipotecate, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la RNPM, costul deschiderii si mentinerii unui cont curent, asigurare incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar.
  • Rata dobanzii variabile se revizuieste trimestrial la 01.01, 01.04, 01.07 si 01.10 in functie de IRCC. 
  • Dobanda penalizatoare - Se calculeaza pe baza de procent fix de trei puncte procentuale sau doua puncte procentuale in cazurile speciale (somaj, concediu medical, divort, deces, scadere salariala cu minim 15%.), care se adauga la rata dobanzii curente si se aplica la principalul restant;

 

Comisioane

Comision
Credit LEI
Comision de analiza dosar
900 LEI

 

Alte Costuri

  • Costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie;
  • Costuri notariale;
  • Taxa de inscriere la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM);
  • Costul asigurarii de imobil si costul asigurarii de viata.
Asigurari

Pentru contractarea unui credit ipotecar ai nevoie, pe intreaga durata de derulare a contractului, de protectia oferita de asigurari. 

Iti punem la dispozitie mai multe variante de pachete de asigurare, atat pentru viata cat si pentru imobil, din care poti alege impreuna cu consultantul de credit oferta cea mai potrivita nevoilor tale.

  • Asigurarea de Viata, care acopera riscul de deces din cauza de boala sau accident si riscul de invaliditate totala din cauza de accident (doar daca doresti sa beneficiezi de reducerea de dobanda, fiind necesar sa indeplinesti si celelalte conditii din contract);
  • Asigurarea Imobilului adus in garantie, care presupune atat asigurarea obligatorie impotriva calamitatilor naturale PAD (legea 260/2008) cat si facultativa, care acopera daune cauzate de incendii, trasnete, explozii si alte evenimente, pana la concurenta valorii de piata a imobilului adus in garantie. In aceasta polita facultativa sunt asigurate si calamitatile naturale peste sumele ce exced cei 20.000 de euro din polita PAD.

Poti alege sa inchei asigurarile cu societatile de asigurare pentru care banca este intermediar sau poti alege o alta societate de asigurare.

Garantii

Pentru contractarea unui credit ipotecar vor fi constituite urmatoarele garantii: 

  • Ipoteca de rang I asupra locuintei ce se achizitioneaza (In cazul creditului imobiliar se accepta ipoteca si pe alt imobil decat cel finantat, daca se incadreaza in standardele bancii privind garantiile) sau Ipoteca asupra unui cont depozit colateral deschis la banca de client, constituit pe toata perioada derularii creditului;
  • Ipoteca mobiliara asupra conturilor deschise la Banca;
  • Ipoteca asupra veniturilor Imprumutatilor, indiferent de titlul cu care sunt obtinute;
  • Cesiune/ Desemnarea bancii ca unic beneficiar asupra creantelor provenite din asigurare imobil in favoarea Bancii;
  • Desemnarea bancii ca unic beneficiar asupra creantelor provenite din asigurare de viata in favoarea Bancii (doar daca doresti sa beneficiezi de reducerea de dobanda, fiind necesar sa indeplinesti si celelalte conditii din contract).
Exemplu de calcul

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului: pentru un credit Ipotecar / credit imobiliar de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda variabila standard de 8,76%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 3,10%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 9,60%, prima rata lunara este de 3.277,70 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 645.726,45 Lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 9,57%, rata lunara este de 2.556,17 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 760.608,59 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului ipotecar, urmare indeplinirii Conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata, pentru un credit Ipotecar / credit imobiliar de achizitie locuinta: de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda variabila redusa de 8,36% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,70% /an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 9,16%, prima rata lunara este de 3.177,70 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 630.676,45 Lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 9,14%, rata lunara este de 2.475,14 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 736.145,03 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului ipotecar: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa standard in primii 3 ani de 6,50% si dobanda variabila standard, incepand cu anul 4, de 8,16% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,50% /an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,31%, prima rata lunara este de 2.712,70 Lei in primii 3 ani si 2.873,58 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 609.082,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,37%, rata lunara este de 2.113,32 Lei in primii 3 ani si 2.403.25 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 704.982,50 lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului ipotecar, urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa in primii 3 ani de 5,39%/an si dobanda variabila redusa, incepand cu anul 4, de 8,06%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,40%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,84%, prima rata lunara este de 2.435,20 Lei in primii 3 ani si 2.851,58 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 596.760,70 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,95%, prima rata lunara este de 1.910,31 Lei in primii 3 ani si 2.362,94 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 687.054,02 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului ipotecar, urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar Verde** de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa** in primii 3 ani de 5,29%/an si dobanda variabila redusa, incepand cu anul 4, de 7,96%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,30%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,74%, prima rata lunara este de 2.410,20 Lei in primii 3 ani si 2.829,58 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 592.998,20 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,84%, prima rata lunara este de 1.892,53 Lei in primii 3 ani si 2.342,85 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 681.083,38 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului ipotecar: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa standard in primii 5 ani de 7,50% si dobanda variabila standard, incepand cu anul 6, de 8,26% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,60% /an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,62%, prima rata lunara este de 2.962,70 Lei in primii 5 ani si 2.724,16 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 616.634,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,64%, rata lunara este de 2.304,67 Lei in primii 5 ani si 2.427,87 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 715.958,66 lei.

In ipoteza  aplicarii  dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului ipotecar, urmare indeplinirii conditiei  de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa  in primii 5 ani de 5,90%/an si dobanda variabila redusa, incepand cu anul 6, de 8,06%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,40%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,64%, prima rata lunara este de 2.562,70 Lei in primii 5 ani si 2.684,16 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 590.174,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,75%, prima rata lunara este de 2.002,31 Lei in primii 5 ani si 2.343,28 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 677.553,34 Lei.

*Incheierea si mentinerea unei asigurari de viata este obligatorie pentru aplicarea Reducerii ratei anuale a dobanzii. Costul din exemplul de mai sus se bazeaza pe ipoteza potrivit careia imprumutatul opteaza pentru o asigurare de viata intermediata de catre banca, varsta imprumutatului la data acordarii creditului este de 36 ani si intruneste cerintele standard privind starea de sanatate (nefiind necesara aplicarea unei prime de asigurare majorate) cuprinzand cota de prima in valoare de 0,0259% aplicata lunar la soldul creditului.

**Este destinat achizitiei unei locuinte finalizate incadrata in clasa A sau superioara de eficienta energetica (conform certificatului de performanta energetica).

Daca veti opta pentru incheierea unei asigurari de viata la o companie pentru care banca nu are calitatea de intermediar, costurile asigurarii nu sunt cunoscute de banca si nu vor fi incluse in DAE.

Acest credit trebuie garantat printr-o ipoteca asupra unui bun imobil si presupune incheierea si mentinerea pana la sfarsitul contractului de credit a unei polite de asigurare a bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului. Costurile notariale, costurile cu radierea si modificarea garantiilor mobiliare in RNPM, costurile cu inregistrarea, radierea, modificarea garantiilor imobiliare in Cartea funciara, cat si costurile cu asigurarea imobilului nu sunt cunoscute de creditor si, in consecinta, nu sunt incluse in exemplu de calcul redat.

Avertisment!

 

Prin contractarea unui credit ipotecar va supuneti urmatoarelor riscuri care va pot afecta posibilitatea de plata: fluctuatia veniturilor proprii, variatia indicelui de referinta IRCC ce poate determina cresterea ratei dobanzii si majorarea sumei lunare de rambursat.

In conformitate cu cerintele legale, va informam ca incheierea unui contract de credit in alta valuta decat in cea in care obtineti veniturile, va expune riscului valutar, ce va poate afecta posibilitatea de plata. Acest risc apare in momentul in care valuta in care contractati un credit se apreciaza fata de moneda in care incasati veniturile sau detineti activele pe baza carora urmeaza sa rambursati creditul, conducand la majorarea sumei lunare de plata.

De asemenea, va informam ca puteti incheia, pe cheltuiala proprie, un contract de asigurare pentru risc financiar de neplata, produs oferit de societatile de asigurare.

Principalele avantaje/dezavantaje/riscuri asociate modalitatilor legale de rambursare a creditelor ipotecare:

  • Anuitate constanta (rate egale):
    • rata lunara este formata din componenta de principal crescatoare si componenta de dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea anuitatii, la cresterea componentei de dobanda si la scaderea componentei de principal;
    • in prima parte a perioadei de creditare rata lunara de principal de rambursat este mai mica, comparativ cu cealalta varianta de rambursare, componenta de principal din totalul ratei lunare fiind mai mica decat cea de dobanda;
    • valoarea creditului ipotecar la care se incadreaza aplicantul este mai mare;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului este unul redus;
    • dobanda totala achitata este mai mare decat in cazul ratelor descrescatoare.
  • Principal egal (rate descrescatoare):
    • rata lunara a creditului ipotecar este compusa din principal egal (pe toata durata creditului) si dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea ratei totale lunare si a componentei de dobanda, fara modificarea componentei de principal;
    • in prima parte a derularii creditului ipotecar rata lunara de rambursat este mai mare;
    • valoarea creditului ipotecar la care se incadreaza aplicantul este mai mica;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului ipotecar este unul mai mare;
    • dobanda totala achitata este mai mica decat in cazul ratelor egale.

In ambele cazuri dobanda lunara datorata este rezultatul aplicarii ratei dobanzii la soldul creditului ipotecar (suma reprezentand capital ramas de rambursat).

Variatia indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii variabile, valoarea si durata creditului ipotecar influenteaza proportia componentelor de principal, respectiv de dobanda din care este formata rata lunara.

Prima ta casa este mai aproape decat crezi!

UniCredit Bank te sprijina prin Creditul Prima Casa, prin care iti poti cumpara locuinta mult dorita prin programul guvernamental “Noua Casa”.

 

prima casa UniCredit Bank

Creditul Noua Casa are urmatoarele caracteristici:

Valuta: Lei;

Valoare:

  •  - 66.500 EUR echivalent in Lei* in cazul in care valoarea tranzactiei (creditul acordat + avansul) NU DEPASESTE valoarea de 70.000 EUR echivalent in Lei*

  •  - intre 59.501 EUR, si 119.000 EUR echivalent in lei* in cazul in care valoarea tranzactiei (creditul acordat + avansul) este cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR, echivalent Lei, doar in cazul achizitiei unei locuinte noi (receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului) sau unei locuinte consolidate (lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, pentru care documentele de  receptie la terminarea lucrarilor s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului)

*echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR valabil la data antecontractului de vanzare cumparare

Perioada: intre 3 si 30 de ani;

Avans:

  •  minim 5%  in cazul in care valoarea tranzactiei (creditul acordat + avansul) NU DEPASESTE valoarea de 70.000 EUR echivalent in Lei*

  •  minim 15%  in cazul in care valoarea tranzactiei (creditul acordat + avansul) este cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR, echivalent Lei* pentru achizitia unei locuintele noi (receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului) sau unei locuinte consolidate (lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, pentru care documentele de  receptie la terminarea lucrarilor s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului)

*echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR valabil la data antecontractului de vanzare cumparare

Garantie: ipoteca de rang I instituita asupra imobilului ce se achizitioneaza;

Asigurari: asigurarea imobilului si asigurare de viata cesionate in favoarea Bancii;

Codebitori: pana la 2 codebitori din care codebitor 1 sot/sotie/partener (co-debitorul trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate ca si solicitantul) si codebitor 2 tata/mama/socru/soacra/frate/sora/fiu/fiica ai imprumutatilor (se accepta si pensionari). Co-debitorul 2 trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate ca si solicitantul;

Solicitantul nu trebuie sa detina in propritetate o locuinta cu o suprafata mai mare de 50 metri patrati.

UniCredit Bank, in calitate de participant la programul Noua Casa, poate prelua solicitarea de acordare a unei finantari garantate conditionat de încadrarea în plafonul alocat bancii, disponibil la momentul depunerii solicitarii pentru Creditul Noua Casa.

Conditii de Eligibilitate

Pentru contractarea unui credit Noua Casa sunt necesare respectarea urmatoarelor conditii minime de eligibilitate:

  • Varsta minima: 20 ani / 25 ani pentru navigatori;
  • Varsta maxima: Varsta maxima de pensionare / 70 ani in cazul veniturilor singulare din PFA/dividende / 65 ani pentru navigatorii brevetati si 60 ani pentru navigatori nebrevetati (varsta pana la care creditul trebuie rambursat in totalitate);
  • Venit lunar net aferent solicitantului: echivalentul salariului net minim pe economie.
Documente Necesare

Documente necesare pentru analiza financiara:

  • CI/BI/Pasaport;
  • Documente care sa ateste venitul;
  • Cerere de credit – include acordul de interogare Biroul de Credit si Centrala Riscurilor de Credit;

 

Documente necesare pentru opinia juridica:

  • Documente imobil. De exemplu: Titlul de proprietate asupra imobilului; Încheierea de intabulare a dreptului de proprietate/Extrasul de Carte Funciara de informare; Documentatia cadastrala; Certificatul de eficienta energetica; Contract de închiriere/comodat, daca exista un astfel de contract incheiat; Ante-contract de vanzare cumparare, daca a fost incheiat. Te rugam sa tii cont ca in functie de situatia concreta a imobilului, Banca poate solicita documente suplimentare.
  • Asigurari (imobil si viata).

Atentie: daca aplici cu un co-debitor, cum ar fi sotul/sotia, acesta va trebui sa furnizeze aceleasi documente. Fiindca un credit Noua Casa este un angajament pe termen lung, asigura-te ca aloci suficient timp si ca ai completat cererea de credit cu cat mai multa atentie.

Dobanzi si Comisioane

Dobanzi

Moneda
Indice de referinta
Valoare indice de referinta (%)
Marja fixa
Dobanda Variabila
Comision lunar de administrare (%) DAE
LEI
IRCC
5,66 2 7,66 0,0151

8,58%(rambursare in rate descrescatoare)

8,56%(rambursare in rate egale)

  • DAE este calculat pentru un credit de 230.000 lei, acordat pe o perioada de 25 de ani.
  • DAE include urmatoarele costuri: cost cu evaluarea bunului/bunurilor imobile ipotecate, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la RNPM, costul deschiderii si mentinerii unui cont curent.
  • Rata dobanzii se revizuieste trimestrial la 01.01, 01.04, 01.07 si 01.10 in functie de IRCC .
  • Dobanda penalizatoare - Dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti (Imprumutat) pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta; nu se aplica sumelor provenite din calculul dobanzii, conform legii;
  • Dobanda penalizatoare este fixa, calculata astfel: rata anuala a dobanzii + 12%.

Comisioane

Comision
Credit LEI
Comision de analiza dosar
0 LEI
Comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorului
50 EUR

 

Alte Costuri

  • Costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie;
  • Costuri notariale;
  • Taxa de inscriere la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM);
  • Costul asigurarii de imobil si/sau costul asigurarii de viata.
Asigurari

Pentru contractarea unui credit Noua Casa ai nevoie, pe intreaga durata de derulare a contractului, de protectia oferita de asigurari. 

Iti punem la dispozitie mai multe variante de pachete de asigurare, atat pentru viata cat si pentru imobil, din care poti alege impreuna cu consultantul de credit oferta cea mai potrivita nevoilor tale.

  • Asigurarea de Viata, care acopera riscul de deces din cauza de boala sau accident si riscul de invaliditate permanenta din cauza de accident;
  • Asigurarea Imobilului adus in garantie, care presupune atat asigurarea obligatorie impotriva calamitatilor naturale PAD (legea 260/2008) cat si facultativa, care acopera daune cauzate de incendii, trasnete, explozii si alte evenimente, pana la concurenta valorii de piata a imobilului adus in garantie. In aceasta polita facultativa sunt asigurate si calamitatile naturale peste sumele ce exced cei 20.000 de euro din polita PAD.

Poti alege sa inchei asigurarile cu societatile de asigurare pentru care banca este intermediar sau poti alege o alta societate de asigurare.

Garantii

Pentru contractarea unui credit Noua Casa vor fi constituite urmatoarele garantii: 

  • Ipoteca legala in favoarea Bancii si a Statului Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice asupra imobilului achizitionat/construit;
  • Garantia acordata de FNGCIMM in numele si in contul Statului Roman pentru finantarea garantata;
  • Ipoteca mobiliara asupra veniturilor imprumutatului si asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor imprumutatului deschise la Banca;
  • Ipoteca mobiliara asupra unui depozitului in valoare egala cu 3 rate de dobanda.

 

Exemplu de calcul

Pentru un credit Noua Casa de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 230.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda variabila de 7,66% formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2%, comision de analiza de 0 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87.60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, comision de gestiune datorat pentru garantia emisa de FNGCIMM de 0,0151% calculat la soldul lunar al creditului, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,58%, prima rata lunara este de 2.339,13 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 468.688,83 Lei in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,56%, rata lunara este de 1.827,99 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 539.084,94 Lei.

Avertisment!

Prin contractarea unui credit Noua Casa va supuneti urmatoarelor riscuri care va pot afecta posibilitatea de plata: fluctuatia veniturilor proprii, variatia indicelui de referinta IRCC ce poate determina cresterea ratei dobanzii si majorarea sumei lunare de rambursat.

In conformitate cu cerintele legale, va informam ca incheierea unui contract de credit in alta valuta decat in cea in care obtineti veniturile, va expune riscului valutar, ce va poate afecta posibilitatea de plata. Acest risc apare in momentul in care valuta in care contractati un credit se apreciaza fata de moneda in care incasati veniturile sau detineti activele pe baza carora urmeaza sa rambursati creditul, conducand la majorarea sumei lunare de plata.

De asemenea, va informam ca puteti incheia, pe cheltuiala proprie, un contract de asigurare pentru risc financiar de neplata, produs oferit de societatile de asigurare.

Principalele avantaje/dezavantaje/riscuri asociate modalitatilor legale de rambursare a creditelor Noua Casa:

  • Anuitate constanta (rate egale):
    • rata lunara este formata din componenta de principal crescatoare si componenta de dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea anuitatii, la cresterea componentei de dobanda si la scaderea componentei de principal;
    • in prima parte a perioadei de creditare rata lunara de principal de rambursat este mai mica, comparativ cu cealalta varianta de rambursare, componenta de principal din totalul ratei lunare fiind mai mica decat cea de dobanda;
    • valoarea creditului la care se incadreaza aplicantul este mai mare;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului este unul redus;
    • dobanda totala achitata este mai mare decat in cazul ratelor descrescatoare.
  • Principal egal (rate descrescatoare):
    • rata lunara este compusa din principal egal (pe toata durata creditului Noua Casa) si dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea ratei totale lunare si a componentei de dobanda, fara modificarea componentei de principal;
    • in prima parte a derularii creditului Noua Casa rata lunara de rambursat este mai mare;
    • valoarea creditului Noua Casa la care se incadreaza aplicantul este mai mica;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului Noua Casa este unul mai mare;
    • dobanda totala achitata este mai mica decat in cazul ratelor egale.

In ambele cazuri dobanda lunara datorata este rezultatul aplicarii ratei dobanzii la soldul creditului Noua Casa (suma reprezentand capital  ramas de rambursat).

Variatia indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii variabile, valoarea si durata creditului influenteaza  proportia componentelor de principal, respectiv de dobanda din care este formata rata lunara.

La consum redus de energie, ai consum redus de dobanda. Cu Creditul Verde iti poti cumpara o casa eficienta energetic si in plus beneficiezi de o dobanda avantajoasa.

 

credit ipotecar unicreditbank

Creditul Verde pentru casa are urmatoarele caracteristici:

    Valuta: lei;

    Valoare: maxim 350.000 de euro (echivalentul in lei);

    Perioada: intre 5 si 30 de ani;

    Avans: de la 15%;

    Garantie: ipoteca de rang I instituita asupra imobilului ce se achizitioneaza;

    Asigurari: asigurarea imobilului;

    Codebitori: pana la 2 codebitori din care codebitor 1 (orice persoana care devine impreuna cu solicitantul coproprietar al imobilului achizitionat din credit l) si codebitor 2 tata/mama/socru/soacra/frate/sora/fiu/fiica ai imprumutatilor (se accepta si pensionari). Co-debitorul 2 trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate ca si solicitantul;

    Destinatie: achizitia unui imobil/locuinte finalizate, incadrata in clasa de eficienta energetica A sau superioara, conform certificatului de eficienta energetica.


Vino cu salariul la noi, ia-ti Creditul Verde pentru Casa in Lei pentru achizitia unei locuinte si asigurare de viata si beneficiezi de:

 

  • 2.000 Lei net cadou pentru acoperirea costurilor conexe imprumutului;
  • 30% din contravaloarea primei de asigurare anuale pentru primul an, aferente politei facultative de locuinta My Home, achitata de catre tine.

Oferta este supusa unor termene si conditii, conform Regulamentul campaniei disponibil aici .

Conditii de Eligibilitate

Pentru contractarea Creditului Verde pentru casa sunt necesare respectarea urmatoarelor conditii minime de eligibilitate:

  • Varsta minima: 20 ani / 25 ani pentru navigatori;
  • Varsta maxima: Varsta maxima de pensionare / 70 ani in cazul veniturilor singulare din PFA/dividende / 65 ani pentru navigatorii brevetati si 60 ani pentru navigatori nebrevetati (varsta pana la care creditul trebuie rambursat in totalitate);
  • Venit lunar net: venit minim lunar net eligibil de 2.000 ron pentru fiecare solicitat, codebitor 1 sau codebitor 2.
Documente Necesare

Documente necesare pentru analiza financiara:

  • CI/BI/Pasaport;
  • Documente care sa ateste venitul;
  • Cerere de credit – include acordul de interogare Biroul de Credit si Centrala Riscurilor de Credit;

 

Documente necesare pentru opinia juridica:

  • Documente imobil. De exemplu: Titlul de proprietate asupra imobilului; Incheierea de intabulare a dreptului de proprietate/Extrasul de Carte Funciara de informare; Documentatia cadastrala; Certificatul de eficienta energetica; Contract de închiriere/comodat, daca exista un astfel de contract incheiat; Ante-contract de vanzare cumparare, daca a fost incheiat. Te rugam sa tii cont ca in functie de situatia concreta a imobilului, Banca poate solicita documente suplimentare.
  • Asigurari (imobil).

Atentie: daca aplici cu un co-debitor, cum ar fi sotul/sotia, acesta va trebui sa furnizeze aceleasi documente. Fiindca un credit ipotecar precum Creditul Verde este un angajament pe termen lung, asigura-te ca aloci suficient timp si ca ai completat cererea de credit cu cat mai multa atentie.

 

 

Dobanzi si Comisioane
CREDITUL VERDE - CREDIT IPOTECAR IN LEI DE ACHIZITIE LOCUINTA, CU DOBANDA VARIABILA, FORMATA DIN INDICE DE REFERINTA IRCC SI MARJA FIXA
  Reducere aplicata la rata anuala a dobanzii standard 
Dobanda variabila (include, daca este cazul, reducerea***) 
DAE
Rata anuala a dobanzii standard
NA
IRCC* + 3,10%/an

9,60%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

9,57%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse, aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor*** pentru Creditul Ipotecar Verde**** 1,0 p.p. IRCC* + 2,10%/an

8,51%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

8,49%/an**(rambursare in rate egale)

Dobanda fixa 3 ani / 5 ani si ulterior variabila:

CREDITUL VERDE - CREDIT IPOTECAR IN LEI DE ACHIZITIE LOCUINTA, CU DOBANDA FIXA IN PRIMII 3 ANI / 5 ANI SI VARIABILA ULTERIOR, FORMATA DIN INDICE DE REFERINTA IRCC SI MARJA FIXA
  Reducere aplicata la rata anuala a dobanzii standard fixe Dobanda fixa in primii 3 ani / 5 ani (include, daca este cazul, reducerea***) 
Reducere aplicata la rata anuala a dobanzii standard variabile  Dobanda variabila incepand din anul 4 / anul 6 (include, daca este cazul, reducerea***)  DAE
Rata anuala a dobanzii standard(3 ani dobanda fixa)
NA
6,50%/an NA IRCC* + 2,50%/an

8,31%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

8,37%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse, aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor*** pentru Creditul Ipotecar /
Imobiliar si Creditul de Refinantare
(3 ani dobanda fixa)
1,11 p.p. 5,39%/an 0,10 p.p. IRCC** + 2,40%/an

7,84%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

7,95%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse, aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor*** pentru Creditul Ipotecar Verde*** /
Imobiliar si Creditul de Refinantare
(3 ani dobanda fixa)
1,21 p.p. 5,29%/an 0,20 p.p. IRCC** + 2,30%/an

7,74%/an*(rambursare in rate descrescatoare)

7,84%/an*(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii standard(5 ani dobanda fixa)
NA
7,50%/an NA IRCC** + 2,60%/an

8,62%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

8,64%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse, aplicata pe perioada
indeplinirii conditiilor*** pentru Creditul Ipotecar / Imobiliar si Creditul de Refinantare(5 ani dobanda fixa)
1,6 p.p
5,90%/an 0,2 p.p. IRCC** + 2,40%/an

7,64%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

7,75%/an**(rambursare in rate egale)

 

* Indicele de referinta IRCC este 5.66% la data de 01.01.2025

** vezi mai jos exemplele reprezentative

*** Reducerea ratei anuale a dobanzii se va aplica in conditiile si situatiile prevazute in contractul de credit, urmare a indeplinirii cumulative a (i) Conditiei de rulaj lunar, reprezentand obligatia asigurarii unui rulaj creditor lunar total prin conturile curente deschise la UniCredit Bank ale Imprumutatului care a semnat cererea de credit verde pentru casa in calitate de Solicitant, care sa reprezinte cel putin 70% din venitul acestuia luat in considerare de Banca pentru acordarea creditului si a (ii) Conditiei de asigurare de viata reprezentand obligatia Imprumutatului care a semnat cererea de credit verde pentru casa in calitate de Solicitant sa incheie si sa mentina pe parcursul derularii creditului o polita de asigurare de viata.

**** Este destinat achizitiei unei locuinte finalizate incadrata in clasa A sau superioara de eficienta energetica (conform certificatului de performanta energetica).

 

  • DAE este calculat pentru un credit de 300.000 lei, acordat pe o perioada de 25 de ani.

  • DAE include urmatoarele costuri: dobanda anuala, comision de analiza dosar, cost cu evaluarea bunului/bunurilor imobile ipotecate, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare in RNPM, costul deschiderii si mentinerii unui cont curent, asigurare incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar.

  • Rata dobanzii variable se revizuieste trimestrial la 01.01, 01.04, 01.07 si 01.10, in functie de IRCC .

  • Dobanda penalizatoare este formata din rata dobanzii curente + procent fix de 3% sau rata dobanzii curente + procent fix de 2pp% p.a. pentru cazuri speciale: somaj, concediu medical, divort, deces, scadere salariala cu minim 15%.

     

Comisioane

Comision
Credit LEI
Comision de analiza dosar
900 LEI

 

Alte Costuri ale Creditul Verde pentru casa:

  • Costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie;

  • Costul notarial;

  • Taxa de inscriere in RNPM ;

  • Costul asigurarii de imobil si/sau costul asigurarii de viata.

Asigurari

Pentru contractarea unui Credit Verde pentru casa ai nevoie, pe intreaga durata de derulare a contractului, de protectia oferita de asigurari. 

Iti punem la dispozitie mai multe variante de pachete de asigurare, atat pentru viata cat si pentru imobil, din care poti alege impreuna cu consultantul de credit oferta cea mai potrivita nevoilor tale.

  • Asigurarea de Viata, care acopera riscul de deces din cauza de boala sau accident si riscul de invaliditate permanenta din cauza de accident (doar daca doresti sa beneficiezi de reducerea de dobanda, fiind necesar sa indeplinesti si celelalte conditii din contract);
  • Asigurarea Imobilului adus in garantie, care presupune atat asigurarea obligatorie impotriva calamitatilor naturale PAD (legea 260/2008) cat si facultativa, care acopera daune cauzate de incendii, trasnete, explozii si alte evenimente, pana la concurenta valorii de piata a imobilului adus in garantie. In aceasta polita facultativa sunt asigurate si calamitatile naturale peste sumele ce exced cei 20.000 de euro din polita PAD.

Poti alege sa inchei asigurarile cu societatile de asigurare pentru care banca este intermediar sau poti alege o alta societate de asigurare.

Garantii

Pentru contractarea unui Credit Verde pentru casa vor fi constituite urmatoarele garantii: 

  • Ipoteca de rang 1 asupra locuintei ce se achizitioneaza;
  • Ipoteca mobiliara asupra conturilor deschise la Banca;
  • Ipoteca asupra veniturilor Imprumutatilor, indiferent de titlul cu care sunt obtinute;
  • Cesiune in favoarea Bancii / Desemnarea bancii ca unic beneficiar asupra creantelor provenite din asigurarea imobilului;
  • Desemnarea bancii ca unic beneficiar asupra creantelor provenite din asigurarea de viata (doar daca doresti sa beneficiezi de reducerea de dobanda, fiind necesar sa indeplinesti si celelalte conditii din contract).

 

Exemplu de calcul

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului verde pentru casa: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta - Credit Verde pentru casa de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda variabila standard de 8,76%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 3,10%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 9,60%, prima rata lunara este de 3.277,70 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 645.726,45 Lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 9,57%, rata lunara este de 2.556,17 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 760.608,59 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a Creditului Verde pentru casa, urmare indeplinirii Conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta - Creditul Verde pentru casa de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda variabila redusa de 7,76% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,10%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,51%, prima rata lunara este de 3.027,70 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este  de 608.101,45 Lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,49%, rata lunara este de 2.355,66 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 700.059,55 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului verde pentru casa: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa standard in primii 5 ani de 7,50% si dobanda variabila standard, incepand cu anul 6, de 8,59% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,60% /an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,62%, prima rata lunara este de 2.962,70 Lei in primii 5 ani si 2.724,16 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 616.634,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,64%, rata lunara este de 2.304,67 Lei in primii 5 ani si 2.427,87  Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 715.958,66 lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului verde pentru casa, urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta - Creditul Verde pentru casa de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa in primii 3 ani de 5,39%/an si dobanda variabila redusa , incepand cu anul 4, de 8,39%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,40%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,84%, prima rata lunara este de 2.435,20 Lei in primii 3 ani si 2.851,58 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 596.760,70 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,95%, prima rata lunara este de 1.910,31 Lei in primii 3 ani si 2.362,94 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 687.054,02 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului verde pentru casa, urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar Verde** de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa** in primii 3 ani de 5,29%/an si dobanda variabila redusa, incepand cu anul 4, de 7,96%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,30%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,74%, prima rata lunara este de 2.410,20 Lei in primii 3 ani si 2.829,58 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 592.998,20 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,84%, prima rata lunara este de 1.892,53 Lei in primii 3 ani si 2.342,85 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 681.083,38 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului verde pentru casa: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta - Creditul Ipotecar Verde de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa standard in primii 5 ani de 7,50% si dobanda variabila standard, incepand cu anul 6, de 8,26% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,60% /an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,62%, prima rata lunara este de 2.962,70 Lei in primii 5 ani si 2.724,16 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 616.634,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,64%, rata lunara este de 2.304,67 Lei in primii 5 ani si 2.427,87 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 715.958,66 lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului verde pentru casa, urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta - Creditul Ipotecar Verde de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa in primii 5 ani de 5,90%/an si dobanda variabila redusa , incepand cu anul 6, de 8,06%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,40%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,64%, prima rata lunara este de 2.562,70 Lei in primii 5 ani si 2.684,16 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 590.174,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,75%, prima rata lunara este de 2.002,31 Lei in primii 5 ani si 2.343,28 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 677.553,34 Lei.

*Incheierea si mentinerea unei asigurari de viata este obligatorie pentru aplicarea Reducerii ratei anuale a dobanzii. Costul din exemplul de mai sus se bazeaza pe ipoteza potrivit careia imprumutatul opteaza pentru o asigurare de viata intermediata de catre banca, varsta imprumutatului la data acordarii creditului este de 36 ani si intruneste cerintele standard privind starea de sanatate (nefiind necesara aplicarea unei prime de asigurare majorate) cuprinzand cota de prima in valoare de 0,0259% aplicata lunar la soldul creditului.

**Este destinat achizitiei unei locuinte finalizate incadrata in clasa A sau superioara de eficienta energetica (conform certificatului de performanta energetica).

Daca veti opta pentru incheierea unei asigurari de viata la o companie pentru care banca nu are calitatea de intermediar, costurile asigurarii nu sunt cunoscute de banca si nu vor fi incluse in DAE.

Creditul Verde pentru casa trebuie garantat printr-o ipoteca asupra unui bun imobil si presupune incheierea si mentinerea pana la sfarsitul contractului de credit a unei polite de asigurare a bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului. Costurile notariale, costurile cu radierea si modificarea garantiilor mobiliare în RNPM, costurile cu inregistrarea, radierea, modificarea garantiilor imobiliare in Cartea funciara, cat si costurile cu asigurarea imobilului nu sunt cunoscute de creditor si in consecinta, nu sunt incluse in exemplu de calcul redat.

Avertisment!

Prin contractarea unui credit verde pentru casa va supuneti urmatoarelor riscuri care va pot afecta posibilitatea de plata: fluctuatia veniturilor proprii, variatia indicelui de referinta IRCC ce poate determina cresterea ratei dobanzii si majorarea sumei lunare de rambursat.

In conformitate cu cerintele legale, va informam ca incheierea unui contract de credit in alta valuta decat in cea in care obtineti veniturile, va expune riscului valutar, ce va poate afecta posibilitatea de plata. Acest risc apare in momentul in care valuta in care contractati un credit verde pentru casa se apreciaza fata de moneda in care incasati veniturile sau detineti activele pe baza carora urmeaza sa rambursati creditul, conducand la majorarea sumei lunare de plata.

De asemenea, va informam ca puteti incheia, pe cheltuiala proprie, un contract de asigurare pentru risc financiar de neplata, produs oferit de societatile de asigurare.

Principalele avantaje/dezavantaje/riscuri asociate modalitatilor legale de rambursare a creditelor

  • Anuitate constanta (rate egale):
    • rata lunara este formata din componenta de principal crescatoare si componenta de dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea anuitatii, la cresterea componentei de dobanda si la scaderea componentei de principal;
    • in prima parte a perioadei de creditare rata lunara de principal de rambursat este mai mica, comparativ cu cealalta varianta de rambursare, componenta de principal din totalul ratei lunare fiind mai mica decat cea de dobanda;
    • valoarea creditului la care se incadreaza aplicantul este mai mare;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului este unul redus;
    • dobanda totala achitata este mai mare decat in cazul ratelor descrescatoare.
  • Principal egal (rate descrescatoare):
    • rata lunara este compusa din principal egal (pe toata durata creditului verde pentru casa) si dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea ratei totale lunare si a componentei de dobanda, fara modificarea componentei de principal;
    • in prima parte a derularii creditului rata lunara de rambursat este mai mare;
    • valoarea creditului la care se incadreaza aplicantul este mai mica;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului este unul mai mare;
    • dobanda totala achitata este mai mica decat in cazul ratelor egale.

In ambele cazuri dobanda lunara datorata este rezultatul aplicarii ratei dobanzii la soldul creditului (suma reprezentand capital ramas de rambursat).

Variatia indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii variabile, valoarea si durata creditului influenteaza proportia componentelor de principal, respectiv de dobanda din care este formata rata lunara.

Ratele la casa au devenit o corvoada? Aplica pentru o refinantare de credit ipotecar si bucura-te de:

  •  Dobanda fixa redusa in primii 5 ani de 5.90%/an si ulterior dobanda variabila redusa IRCC + 2.40%. Adica rate mai mici pe durata in care indeplinesti conditiile pentru aplicarea reducerii***

  •  Dobanda fixa standard in primii 5 ani de 7.50%/an si ulterior dobanda variabila standard IRCC + 2.60%. Atunci cand nu se indeplinesc conditiile pentru aplicarea reducerii***

Vezi exemplele reprezentative mai jos*.

Pentru creditele de refinantare cu dobanda variabila pe toata durata, vezi aici costurile.

credit ipotecar unicreditbank

Refinantarea unui credit ipotecar are urmatoarele caracteristici:

Valuta: Lei;

Valoare: maxim 350.000 de euro (echivalentul in Lei);

Perioada: intre 3 si 30 de ani;

Contributie proprie: de la 15%;

Garantie: ipoteca de rang I instituita asupra imobilului aflat in proprietatea imprumutatului, ce a fost achizitionat prin creditul ipotecar refinantat;

Asigurari:

  • - asigurarea imobilului;

  • - asigurare de viata optionala pentru solicitant, necesara insa pentru a indeplini una din conditiile pentru aplicarea dobanzii reduse.

Codebitori: pana la 2 codebitori din care, codebitor 1 (orice persoana care a devenit, impreuna cu solicitantul, coproprietar al imobilului achizitionat din creditul refinantat) si codebitor 2 (tata/mama/socru/soacra/ frate/sora/fiu/fiica ai imprumutatilor; se accepta si pensionari). Co-debitorul 2 trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate ca si solicitantul; Codebitorii vor avea calitatea de imprumutati in contract;

Destinatie: refinantarea unui credit ipotecar are ca destinatie preluarea unui credit ipotecar/imobiliar care a avut ca si scop achizitia unei locuinte de catre oricare dintre soti, inainte sau dupa casatorie, sau de catre oricare dintre codebitori precum si creditele care au avut ca scop constructia unui imobil si este intabulat final.

Creditul de achiziţie a unui apartament/unei case - poate fi preluat prin Credit ipotecar/imobiliar;

Creditul de constructie - poate fi preluat dupa intabularea finala a constructiei prin Credit ipotecar.


Vino cu salariul la noi, aplica pentru refinantare credit ipotecar si asigurare de viata si beneficiezi de:

 

  • 2.000 Lei net cadou pentru acoperirea costurilor conexe imprumutului;
  • cadou egal cu 30% din contravaloarea primei de asigurare anuale pentru primul an, aferente politei facultative de locuinta My Home, achitata de catre tine.

Oferta este supusa unor termene si conditii, conform Regulamentul campaniei disponibil aici .

Conditii de Eligibilitate

Pentru refinantare credit ipotecar sunt necesare respectarea urmatoarelor conditii minime de eligibilitate:

  • Varsta minima: 20 ani / 25 ani pentru navigatori;
  • Varsta maxima: Varsta maxima de pensionare / 70 ani in cazul veniturilor singulare din PFA/dividende / 65 ani pentru navigatorii brevetati si 60 ani pentru navigatori nebrevetati (varsta pana la care creditul trebuie rambursat in totalitate);
  • Venit lunar net: venit minim lunar net eligibil de 2.000 ron pentru fiecare solicitat, codebitor 1 sau codebitor 2.

 

Documente Necesare

Documente necesare pentru analiza financiara:

  • CI/BI/Pasaport;
  • Documente care sa ateste venitul;
  • Cerere de credit – include acordul de interogare Biroul de Credit si Centrala Riscurilor de Credit.
  • Adresa de refinantare.

Documente necesare pentru opinia juridica:

  • Documente imobil. De exemplu: Titlul de proprietate asupra imobilului; Incheierea de intabulare a dreptului de proprietate/Extrasul de Carte Funciara de informare; Documentatia cadastrala; Certificatul de eficienta energetica; Contract de închiriere/comodat, daca exista un astfel de contract incheiat; Ante-contract de vanzare cumparare, daca a fost incheiat. Te rugam sa tii cont ca in functie de situatia concreta a imobilului, Banca poate solicita documente suplimentare.
  • Asigurari (imobil).

 

Atentie: daca aplici cu un co-debitor, cum ar fi sotul/sotia, acesta va trebui sa furnizeze aceleasi documente. Fiindca un credit ipotecar/imobiliar este un angajament pe termen lung, asigura-te ca aloci suficient timp si ca ai completat cererea de credit cu cat mai multa atentie.

Dobanzi si Comisioane
REFINANTARE CREDIT IPOTECAR / IMOBILIAR IN LEI PENTRU REFINANTARE, CU DOBANDA VARIABILA, FORMATA DIN INDICE DE
REFERINTA IRCC SI MARJA FIXA
  Reducere aplicata la rata anuala a dobanzii standard  Dobanda variabila (include, daca este cazul, reducerea***) DAE
Rata anuala a dobanzii  standard
NA IRCC* + 3,10%/an

9,60%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

9,57%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii  reduse, aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor *** pentru Creditul Ipotecar de Refinantare, exclusiv Verde
0,40 p.p.
IRCC* + 2,70%/an

9,16%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

9,14%/an**(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii   reduse, aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor *** pentru Creditul Ipotecar de Refinantare ****
1,00 p.p.
IRCC* + 2,10%/an

8,51%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

8,49%/an**(rambursare in rate egale)

 

Dobanda fixa 3 ani / 5 ani si ulterior variabila:

REFINANTARE CREDIT IPOTECAR IN LEI PENTRU REFINANTARE, CU DOBANDA FIXA IN PRIMII 3 ANI / 5 ANI SI VARIABILA ULTERIOR, FORMATA DIN INDICE DE REFERINTA IRCC SI MARJA FIXA
  Reducere aplicata la rata anuala a dobanzii standard fixe Dobanda fixa in primii 3 ani / 5 ani (include, daca este cazul, reducerea***) Reducere aplicata la rata anuala a dobanzii standard variabile Dobanda variabila incepand din anul 4 / anul 6 (include, daca este cazul, reducerea***) DAE
Rata anuala a dobanzii standard(3 ani dobanda fixa)
NA 6,50%/an NA
IRCC** + 2,50%/an

8,31%/an*(rambursare in rate descrescatoare

)8,37%/an*(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse,
aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor **** pentru Creditul Ipotecar Verde /Imobiliar si Creditul
de Refinantare
(3 ani dobanda fixa)
1,21 p.p 5,29%/an 0,20 p.p. IRCC** + 2,30%/an

7,84%/an*(rambursare in rate descrescatoare

)7,95%/an*(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii reduse, aplicata pe perioada indeplinirii conditiilor *** pentru Creditul Ipotecar /
Imobiliar si Creditul de Refinantare
(3 ani dobanda fixa)
1,11 p.p.
5,39%/an 0,10 p.p. IRCC** + 2,40%/an

7,74%/an*(rambursare in rate descrescatoare)

7,84%/an*(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii standard(5
ani dobanda fixa)
NA 7,50%/an NA
IRCC** + 2,60%/an

8,62%/an*(rambursare in rate descrescatoare

)8,64%/an*(rambursare in rate egale)

Rata anuala a dobanzii  reduse, aplicata pe
perioada indeplinirii conditiilor *** pentru Creditul Ipotecar de Refinantare,
inclusiv Verde
(5
ani dobanda fixa)
1,6 p.p 5,90%/an 0,20 p.p
IRCC** + 2,40%/an

7,64%/an*(rambursare in rate descrescatoare

)7,75%/an*(rambursare in rate egale)

 

* Vezi mai jos exemplele reprezentative.

** Indicele de referinta IRCC este 5.66% la data de 01.01.2025.

*** Reducerea ratei anuale a dobanzii se va aplica in conditiile si situatiile prevazute in contractul de credit, urmare indeplinirii cumulative a (i) Conditiei de rulaj lunar, reprezentand obligatia asigurarii unui rulaj creditor lunar total prin conturile curente deschise la UniCredit Bank ale Imprumutatului care a semnat cererea de credit in calitate de Solicitant, care sa reprezinte cel putin 70% din venitul acestuia luat in considerare de Banca pentru acordarea creditului si a (ii) Conditiei de asigurare de viata reprezentand obligatia Imprumutatului care a semnat cererea de credit in calitate de Solicitant sa incheie si sa mentina pe parcursul derularii creditului o polita de asigurare de viata.

**** Este destinat achizitiei unei locuinte finalizate incadrata in clasa A sau superioara de eficienta energetica (conform certificatului de performanta energetica).

 

  • DAE este calculat pentru un credit de 300.000 de lei, acordat pe o perioada de 25 de ani.
  • DAE include urmatoarele costuri: dobanda anuala, comision de analiza dosar, cost cu evaluarea bunului/bunurilor imobile ipotecate, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la RNPM, costul deschiderii si mentinerii unui cont curent, asigurare incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar.
  • Rata dobanzii variabile se revizuieste trimestrial la 01.01, 01.04, 01.07 si 01.10 in functie de IRCC. 
  • Dobanda penalizatoare este formata din rata dobanzii curente + procent fix de 3% sau rata dobanzii curente + procent fix de 2pp% p.a. pentru cazuri speciale: somaj, concediu medical, divort, deces, scadere salariala cu minim 15%.

 

Comisioane

Comision
Credit LEI
Comision de analiza dosar
900 LEI

 

Alte Costuri pentru refinantarea creditului ipotecar

  • Costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie;
  • Costuri notariale;
  • Taxa de inscriere in RNPM;
  • Costul asigurarii de imobil si/sau costul asigurarii de viata.
Asigurari

Pentru refinantarea unui credit ipotecar ai nevoie, pe intreaga durata de derulare a contractului, de protectia oferita de asigurari. 

Iti punem la dispozitie mai multe variante de pachete de asigurare, atat pentru viata cat si pentru imobil, din care poti alege impreuna cu consultantul de credit oferta cea mai potrivita nevoilor tale.

  • Asigurarea de Viata, care acopera riscul de deces din cauza de boala sau accident si riscul de invaliditate totala din cauza de accident (doar daca doresti sa beneficiezi de reducerea de dobanda, fiind necesar sa indeplinesti si celelalte conditii din contract);
  • Asigurarea Imobilului adus in garantie, care presupune atat asigurarea obligatorie impotriva calamitatilor naturale PAD (legea 260/2008) cat si facultativa, care acopera daune cauzate de incendii, trasnete, explozii si alte evenimente, pana la concurenta valorii de piata a imobilului adus in garantie. In aceasta polita facultativa sunt asigurate si calamitatile naturale peste sumele ce exced cei 20.000 de euro din polita PAD.

Poti alege sa inchei asigurarile cu societatile de asigurare pentru care banca este intermediar sau poti alege o alta societate de asigurare.

Garantii

Pentru contractarea refinantarea unui credit ipotecar vor fi constituite urmatoarele garantii: 

  • Ipoteca de rang 1 asupra imobilului finantat prin creditul initial aflat in proprietatea imprumutatului;
  • Ipoteca mobiliara asupra conturilor deschise la Banca;
  • Ipoteca asupra veniturilor Imprumutatilor, indiferent de titlul cu care sunt obtinute;
  • Cesiune in favoarea Bancii / Desemnarea bancii ca unic beneficiar asupra creantelor provenite din asigurarea imobilului;
  • Desemnarea bancii ca unic beneficiar asupra creantelor provenite din asigurare de viata in favoarea Bancii (doar daca doresti sa beneficiezi de reducerea de dobanda, fiind necesar sa indeplinesti si celelalte conditii din contract).
Exemplu de calcul

Cu dobanda variabila

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului: pentru o refinantare de credit ipotecar, inclusiv un credit Ipotecar/imobiliar de refinantare , inclusiv Credit ipotecar verde de refinantare de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda variabila standard de 8,76%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 3,10%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 9,60%, prima rata lunara este de 3.277,70 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 645.726,45 Lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 9,57%, rata lunara este de 2.556,17 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 760.608,59 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului, urmare indeplinirii Conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata, pentru refinantarea unui credit ipotecar (exclusiv Credit verde de refinantare) : de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda variabila redusa de 8,36% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,70% /an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 9,16%, prima rata lunara este de 3.177,70 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 630.676,45 Lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 9,14%, rata lunara este de 2.475,14 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 736.145,03 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului, urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru o refinantare credit Ipotecar – Creditul Ipotecar Verde de refinantare de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda variabila redusa de 7,76%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,10%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,51%, prima rata lunara este de 3.027,70 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este  de 608.101,45 Lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,49%, rata lunara este de 2.355,66 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 700.059,55 Lei.

 

Cu dobanda fixa si apoi variabila

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa standard in primii 3 ani de 6,50% si dobanda variabila standard, incepand cu anul 4, de 8,16% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,50% /an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,31%, prima rata lunara este de 2.712,70 Lei in primii 3 ani si 2.873,58 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 609.082,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,37%, rata lunara este de 2.113,32 Lei in primii 3 ani si 2.403.25 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 704.982,50 lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului, urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa in primii 3 ani de 5,39%/an si dobanda variabila redusa , incepand cu anul 4, de 8,06%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,40%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,84%, prima rata lunara este de 2.435,20 Lei in primii 3 ani si 2.851,58 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 596.760,70 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,95%, prima rata lunara este de 1.910,31 Lei in primii 3 ani si 2.362,94 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 687.054,02 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului, pentru refinatarea unui credit ipotecar urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar Verde** de achizitie locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa** in primii 3 ani de 5,29%/an si dobanda variabila redusa , incepand cu anul 4, de 7,96%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,30%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,74%, prima rata lunara este de 2.410,20 Lei in primii 3 ani si 2.829,58 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 592.998,20 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,84%, prima rata lunara este de 1.892,53 Lei in primii 3 ani si 2.342,85 Lei incepand cu anul 4, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 681.083,38 Lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii standard pe intreaga durata a creditului: pentru un credit Ipotecar de refinantare, inclusiv Creditul Ipotecar Verde de refinantare de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa standard in primii 5 ani de 7,50% si dobanda variabila standard, incepand cu anul 6, de 8,26% /an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,60% /an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 8,62%, prima rata lunara este de 2.962,70 Lei in primii 5 ani si 2.724,16 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 616.634,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 8,64%, rata lunara este de 2.304,67 Lei in primii 5 ani si 2.427,87 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 715.958,66 lei.

In ipoteza aplicarii dobanzii reduse pe intreaga durata a creditului, urmare indeplinirii conditiei de rulaj lunar si a Conditiei de asigurare de viata: pentru un credit Ipotecar de refinantare , inclusiv Credit ipotecar verde de refinantare de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 25 ani, 300 de rate, cu dobanda fixa redusa in primii 5 ani de 5,90%/an si dobanda variabila redusa , incepand cu anul 6, de 8,06%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 2,40%/an, comision de analiza de 900 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent in Lei de 10 Lei/luna, asigurare de viata* de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 7,64%, prima rata lunara este de 2.562,70 Lei in primii 5 ani si 2.684,16 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 590.174,95 lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 7,75%, prima rata lunara este de 2.002,31 Lei in primii 5 ani si 2.343,28 Lei incepand cu anul 6, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 677.553,34 Lei.

*Incheierea si mentinerea unei asigurari de viata este obligatorie pentru aplicarea Reducerii ratei anuale a dobanzii. Costul din exemplul de mai sus se bazeaza pe ipoteza potrivit careia imprumutatul opteaza pentru o asigurare de viata intermediata de catre banca, varsta imprumutatului la data acordarii creditului este de 36 ani si intruneste cerintele standard privind starea de sanatate (nefiind necesara aplicarea unei prime de asigurare majorate) cuprinzand cota de prima in valoare de 0,0259% aplicata lunar la soldul creditului.

**Este destinat achizitiei unei locuinte finalizate incadrata in clasa A sau superioara de eficienta energetica (conform certificatului de performanta energetica).

Daca veti opta pentru incheierea unei asigurari de viata la o companie pentru care banca nu are calitatea de intermediar, costurile asigurarii nu sunt cunoscute de banca si nu vor fi incluse in DAE.

Acest credit trebuie garantat printr-o ipoteca asupra unui bun imobil si presupune incheierea si mentinerea pana la sfarsitul contractului de credit a unei polite de asigurare a bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului. Costurile notariale, costurile cu radierea si modificarea garantiilor mobiliare in RNPM, costurile cu inregistrarea, radierea, modificarea garantiilor imobiliare in Cartea funciara, cat si costurile cu asigurarea imobilului nu sunt cunoscute de creditor si, in consecinta, nu sunt incluse in exemplu de calcul redat.

Avertisment!

Prin refinantarea unui credit ipotecar va supuneti urmatoarelor riscuri care va pot afecta posibilitatea de plata: fluctuatia veniturilor proprii, variatia indicelui de referinta IRCC ce poate determina cresterea ratei dobanzii si majorarea sumei lunare de rambursat.

In conformitate cu cerintele legale, va informam ca incheierea unui contract de credit in alta valuta decat in cea in care obtineti veniturile, va expune riscului valutar, ce va poate afecta posibilitatea de plata. Acest risc apare in momentul in care valuta in care contractati un credit se apreciaza fata de moneda in care incasati veniturile sau detineti activele pe baza carora urmeaza sa rambursati creditul, conducand la majorarea sumei lunare de plata.

De asemenea, va informam ca puteti incheia, pe cheltuiala proprie, un contract de asigurare pentru risc financiar de neplata, produs oferit de societatile de asigurare.

Principalele avantaje/dezavantaje/riscuri asociate modalitatilor legale de rambursare a creditelor de refinantare:

  • Anuitate constanta (rate egale):
    • rata lunara este formata din componenta de principal crescatoare si componenta de dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea anuitatii, la cresterea componentei de dobanda si la scaderea componentei de principal;
    • in prima parte a perioadei de creditare rata lunara de principal de rambursat este mai mica, comparativ cu cealalta varianta de rambursare, componenta de principal din totalul ratei lunare fiind mai mica decat cea de dobanda;
    • valoarea creditului la care se incadreaza aplicantul este mai mare;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului este unul redus;
    • dobanda totala achitata este mai mare decat in cazul ratelor descrescatoare.
  • Principal egal (rate descrescatoare):
    • rata lunara este compusa din principal egal (pe toata durata creditului) si dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea ratei totale lunare si a componentei de dobanda, fara modificarea componentei de principal;
    • in prima parte a derularii creditului rata lunara de rambursat este mai mare;
    • valoarea creditului la care se incadreaza aplicantul este mai mica;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului este unul mai mare;
    • dobanda totala achitata este mai mica decat in cazul ratelor egale.

In ambele cazuri dobanda lunara datorata este rezultatul aplicarii ratei dobanzii la soldul creditului (suma reprezentand capital ramas de rambursat).

Variatia indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii variabile, valoarea si durata creditului influenteaza proportia componentelor de principal, respectiv de dobanda din care este formata rata lunara.

Coloreaza-ti casa cu un Credit pentru renovare locuinta, amenajare sau imbunatatire coeficient performanta energetica!


 

Creditul de renovare locuinta raspunde unei nevoi complementare creditului ipotecar, cu scop direct in amenajarea, renovarea sau imbunatatirea performantei energetice a unei locuinte astfel, prin acest tip de credit pot fi realizate:

  •  Investitii imobiliare pe termen lung pentru amenajare / renovare / imbunatatirea coeficientului de performanta energetica a unui imobil cu destinatie de locuinta.

  •  Preluarea de credite care au avut ca destinatie la momentul acordarii (conform mentiunilor din contractul de credit) aranjamente/ modernizarea / dezvoltarea / extinderea / consolidarea / unui imobil. Se vor putea refinanta creditele ce au fost integral utilizate sau pentru care s-a terminat perioada de utilizare, in limita maxima a expunerii pe produs.

Pentru creditele de renovare locuinta cu dobanda variabila pe toata durata, vezi aici: costurile.

creditul de amenajare

Creditul de Renovare Locuinta are urmatoarele caracteristici:

Valuta: Lei;

Valoare: mimin de 15.000 Euro - maxim 100.000 de Euro echivalentul in Lei, dar nu mai mult de 30% din valoarea evaluata a imobilului ce urmeaza a fi amenajat/renovat/ imbunatatita performanta energetica;

Perioada: intre 3 si 15 de ani;

Perioada de utilizare si numar de transe: 12 luni cu maxim 12 transe;

Garantie: ipoteca de rang I instituita asupra imobilul pentru care se doreste amenajarea / renovarea / imbunatatirea coeficientului de performanta energetica sau asupra unui alt imobil care indeplineste criteriile bancii cu conditia ca acestea (imobilele) sa fie in proprietatea solicitantului si/sau a codebitorului 1 sau a codebitorului 2.

Ipoteca asupra veniturilor Imprumutatilor, indiferent de titlul cu care sunt obtinute (inclusiv, dar nelimitativ: salarii, onorarii, pensii, etc).

Utilizarea creditului de renovare locuinta: minim 2 trageri, maxim 12 trageri in maxim 12 luni  de la semnare. Prima utilizare, imediat dupa indeplinirea conditiilor de tragere,  va fi in cuantum de maximum 30% din valoarea creditului aprobat (dar nu mai mult de 50.000 RON) si se va justifica cu documente pana la urmatoarea tragere;

Urmatoarele utilizari  vor trebui justificate cu documente in proportie de 70% pentru fiecare dintre transe.In cazul creditelor peste 400.000 lei, ultima transa nu va depasi 20% din valoarea creditului , fiind necesar si un raport de evaluare pentru imobilul amenajat din care sa rezulte si amenajarile realizate din credit.

Asigurari:

  • asigurarea imobilului;

  • asigurare de viata a imprumutatului care a semnat in calitate de solicitant.

 

Conditii de Eligibilitate

Pentru contractarea unui credit de renovare locuinta sunt necesare respectarea urmatoarelor conditii minime de eligibilitate:

  • Varsta minima: 20 ani / 25 ani pentru navigatori;
  • Varsta maxima: Varsta maxima de pensionare / 70 ani in cazul veniturilor singulare din PFA/dividende / 65 ani pentru navigatorii brevetati si 60 ani pentru navigatori nebrevetati (varsta pana la care creditul trebuie rambursat in totalitate);
  • Venit lunar net: venit minim lunar net eligibil de 2.000 ron pentru fiecare solicitat, codebitor 1 sau codebitor 2.

 

Documente Necesare

Documente necesare pentru analiza financiara:

  • CI/BI/Pasaport;
  • Documente care sa ateste venitul;
  • Cerere de credit – include acordul de interogare Biroul de Credit si Centrala Riscurilor de Credit.

Documente necesare pentru analiza imobilului:

  • Documente imobil (de exemplu: Titlul de proprietate asupra imobilului; Încheierea de intabulare a dreptului de proprietate/Extrasul de Carte Funciara de informare; Documentatia cadastrala; Certificatul de eficienta energetica; Contract de închiriere/comodat, daca exista un astfel de contract incheiat;
  • Ante-contract de vanzare cumparare, daca a fost incheiat. Te rugam sa tii cont ca in functie de situatia concreta a imobilului, Banca poate solicita documente suplimentare.

 

Atentie: daca aplici cu un codebitor, cum ar fi sotul/sotia, acesta va trebui sa furnizeze aceleasi documente. Fiindca un credit de renovare locuinta este un angajament pe termen lung, asigura-te ca aloci suficient timp si ca ai completat cererea de credit cu cat mai multa atentie.

Dobanzi si Comisioane
CREDIT DE RENOVARE LOCUINTA IN LEI PENTRU AMENAJARE, CU DOBANDA VARIABILA, FORMATA DIN INDICE DE REFERINTA IRCC SI MARJA FIXA
  Dobanda variabila DAE
Rata anuala a dobanzii standard
IRCC* + 4%/an

10,66%/an**(rambursare in rate descrescatoare)

10,63%/an**(rambursare in rate egale)

 

* Vezi mai jos exemplele reprezentative.

** Indicele de referinta IRCC este 5.66% la data de 01.01.2025.

  • DAE este calculat pentru un credit de 300.000 de lei, acordat pe o perioada de 25 de ani.
  • DAE include urmatoarele costuri: dobanda anuala, comision de analiza dosar, cost cu evaluarea bunului/bunurilor imobile ipotecate, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la RNPM, costul deschiderii si mentinerii unui cont curent, asigurare incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar.
  • Rata dobanzii variabile se revizuieste trimestrial la 01.01, 01.04, 01.07 si 01.10 in functie de IRCC. 
  • Dobanda penalizatoare este formata din rata dobanzii curente + procent fix de 3% sau rata dobanzii curente + procent fix de 2pp% p.a. pentru cazuri speciale: somaj, concediu medical, divort, deces, scadere salariala cu minim 15%.

 

Comisioane

Comision
Credit LEI
Comision de analiza dosar
1500 LEI

 

Alte Costuri ale creditului de renovare locuinta:

  • Costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie;
  • Costul raportului de evaluare al imobilului amenajat, daca valoarea creditului este mai mare de 400.000 lei;
  • Costul notarial si cele percepute de cartea funciara;
  • Taxa de inscriere in RNPM;
  • Costul asigurarii imobilului acceptat in garantie si costul asigurarii de viata.
Asigurari

Pentru contractarea unui credit de renovare locuinta ai nevoie, pe intreaga durata de derulare a contractului, de protectia oferita de asigurari. 

Iti punem la dispozitie mai multe variante de pachete de asigurare, atat pentru viata cat si pentru imobil, din care poti alege impreuna cu consultantul de credit oferta cea mai potrivita nevoilor tale.

  • Asigurarea de Viata, care acopera riscul de deces din cauza de boala sau accident si riscul de invaliditate permanenta din cauza de accident;
  • Asigurarea Imobilului adus in garantie, care presupune atat asigurarea obligatorie impotriva calamitatilor naturale PAD (legea 260/2008) cat si facultativa, care acopera daune cauzate de incendii, trasnete, explozii si alte evenimente, pana la concurenta valorii de piata a imobilului adus in garantie. In aceasta polita facultativa sunt asigurate si calamitatile naturale peste sumele ce exced cei 20.000 de euro din polita PAD.

Poti alege sa inchei asigurarile cu societatile de asigurare pentru care banca este intermediar sau poti alege o alta societate de asigurare.

Garantii

Pentru contractarea unui credit de renovare locuinta vor fi constituite urmatoarele garantii: 

  • Ipoteca de rang 1 asupra imobilului renovat prin creditul acordat, aflat in proprietatea imprumutatului sau asupra unui alt imobil aflat in proprietatea imprumutatilor;
  • Ipoteca mobiliara asupra conturilor deschise la Banca;
  • Ipoteca asupra veniturilor Imprumutatilor, indiferent de titlul cu care sunt obtinute;
  • Cesiune in favoarea Bancii / Desemnarea bancii ca unic beneficiar asupra creantelor provenite din asigurarea imobilului;
  • Desemnarea bancii ca unic beneficiar asupra creantelor provenite din asigurare de viata.
Exemplu de calcul

Cu dobanda variabila

 

Pentru un credit de renovare locuinta sau imbunatatire coeficient performanta energetica locuinta de la UniCredit Bank S.A., in valoare de 300.000 Lei, pe o perioada de 15 ani, 180 de rate, cu dobanda variabila standard de 9,66%/an formata din IRCC (5,66% la data de 01.01.2025) + marja fixa 4%/an, comision de analiza de 1500 Lei, taxa de inscriere a garantiilor mobiliare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM) de 87,60 Lei, costul evaluarii imobilului adus in garantie de aproximativ 450 Lei conform informatiilor din piata detinute de creditor, costurile deschiderii si mentinerii unui cont curent de 10 Lei/luna, asigurare de viata de 0,0259%/luna la sold credit, incheiata cu o companie de asigurari pentru care banca are calitatea de intermediar, in cazul rambursarii in rate lunare descrescatoare (rate egale de principal) DAE este de 10,66%, prima rata lunara este de 4.169,37 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 529.426,95 Lei iar in cazul rambursarii in rate lunare egale (anuitati) DAE este de 10,63%, rata lunara este de 3.249,40 Lei, iar suma totala de plata la sfarsitul perioadei de creditare este de 581.602,29 Lei.

 

Daca veti opta pentru incheierea unei asigurari de viata la o companie pentru care banca nu are calitatea de intermediar, costurile asigurarii nu sunt cunoscute de banca si nu vor fi incluse in DAE.

Acest credit de renovare locuinta trebuie garantat printr-o ipoteca asupra unui bun imobil si presupune incheierea si mentinerea pana la sfarsitul contractului de credit a unei polite de asigurare a bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului. Costurile notariale, costurile cu radierea si modificarea garantiilor mobiliare în RNPM, costurile cu inregistrarea, radierea, modificarea garantiilor imobiliare in Cartea funciara, cat si costurile cu asigurarea imobilului nu sunt cunoscute de creditor si, in consecinta, nu sunt incluse in exemplu de calcul redat.

 

Avertisment!

Prin contractarea unui credit de renovare locuinta va supuneti urmatoarelor riscuri care va pot afecta posibilitatea de plata: fluctuatia veniturilor proprii, variatia indicelui de referinta IRCC ce poate determina cresterea ratei dobanzii si majorarea sumei lunare de rambursat.

In conformitate cu cerintele legale, va informam ca incheierea unui contract de credit in alta valuta decat in cea in care obtineti veniturile, va expune riscului valutar, ce va poate afecta posibilitatea de plata. Acest risc apare in momentul in care valuta in care contractati un credit se apreciaza fata de moneda in care incasati veniturile sau detineti activele pe baza carora urmeaza sa rambursati creditul, conducand la majorarea sumei lunare de plata.

De asemenea, va informam ca puteti incheia, pe cheltuiala proprie, un contract de asigurare pentru risc financiar de neplata, produs oferit de societatile de asigurare.

Principalele avantaje/dezavantaje/riscuri asociate modalitatilor legale de rambursare a creditelor de renovare locuinta:

  • Anuitate constanta (rate egale):
    • rata lunara este formata din componenta de principal crescatoare si componenta de dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea anuitatii, la cresterea componentei de dobanda si la scaderea componentei de principal;
    • in prima parte a perioadei de creditare rata lunara de principal de rambursat este mai mica, comparativ cu cealalta varianta de rambursare, componenta de principal din totalul ratei lunare fiind mai mica decat cea de dobanda;
    • valoarea creditului la care se incadreaza aplicantul este mai mare;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului este unul redus;
    • dobanda totala achitata este mai mare decat in cazul ratelor descrescatoare.
  •  

  • Principal egal (rate descrescatoare):
    • rata lunara este compusa din principal egal (pe toata durata creditului) si dobanda descrescatoare;
    • cresterea indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii poate conduce la cresterea ratei totale lunare si a componentei de dobanda, fara modificarea componentei de principal;
    • in prima parte a derularii creditului rata lunara de rambursat este mai mare;
    • valoarea creditului la care se incadreaza aplicantul este mai mica;
    • ritmul diminuarii/scaderii soldului creditului este unul mai mare;
    • dobanda totala achitata este mai mica decat in cazul ratelor egale.

In ambele cazuri dobanda lunara datorata este rezultatul aplicarii ratei dobanzii la soldul creditului (suma reprezentand capital ramas de rambursat).

Variatia indicelui de referinta utilizat pentru calculul dobanzii variabile, valoarea si durata creditului de renovare locuinta influenteaza proportia componentelor de principal, respectiv de dobanda din care este formata rata lunara.

Informatii utile

In cat timp de la depunerea documentatiei complete de credit ipotecar primesc un raspuns final la solicitarea mea?

In cele mai multe cazuri, aplicatia de credit ipotecar se analizeaza si se primeste un raspuns final in aproximativ 15 zile lucratoare, insa in toate cazurile nu mai tarziu de 30 de zile de la confirmarea de catre banca a primirii tuturor documentelor.

Ce evaluatori imi recomandati pentru evaluarea garantiei mele?

Poti consulta lista de evaluatori agreati, aici, insa ai libertatea de a alege alt evaluator atestat ANEVAR.

Pot solicita un credit Noua Casa daca detin deja o locuinta in proprietate?

Da, se poate aplica pentru un credit Noua Casa daca detii deja o locuinta in proprietate, daca aceasta locuinta nu depaseste suprafata utila de 50 de metri patrati si a fost dobandita prin orice alt mod decat prin programul Prima Casa.

credit ipotecar unicreditbank
Tot ce conteaza atunci cand vrei sa-ti iei o casa.
Pe etape mari si pasi mici, ca sa iti fie simplu.
 
Decizia de a cumpara o casa noua nu este deloc una simpla. Ca sa iti fie mai usor, am pregatit pentru tine o sectiune de sfaturi, un ghid care sa te ajute si sa te indrume, fie ca esti la inceputul drumului, fie ca deja ai gasit casa pe care o visai.
 
Consulta informatiile disponibile, in functie de etapa in care te afli:

 

Si vezi si ghidul de mai jos pentru a te ajuta sa te orientezi corect pe parcursul procesului. Pentru azi si, mai ales, pentru viitor.

CONSULTA GHIDUL

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo